Wat zijn engerlingen?
Engerlingen zijn de larven van een aantal soorten kevers, zoals junikever, meikevers en rozenkevers. De meeste kevers richten op zich zelf geen grote schade aan. De engerlingen zijn echter vraatzuchtige larven die allemaal aan de wortels eten van gras en soms ook van sierplanten of groente. Dat kan grote schade veroorzaken aan grasmatten maar ook (sier)planten kunnen door de vraatzucht van engerlingen afsterven. Gras raakt los van de wortels en verdroogt, waardoor hele plaggen op te tillen zijn. Onder de plag treft men dan vaak ook heel veel engerlingen aan.
Secundaire schade ontstaat door de beestjes die zich voeden met engerlingen, zoals kraaien, eksters, mollen, egels en zelfs dassen. De grasmat wordt hierdoor omgeploegd en dit is vooral voor golfbanen en sportvelden een probleem.
Door een betere bodem balans, zullen het aantal engerlingen en emelten reduceren. Je kunt het bodemleven een natuurlijke stimulans geven, onze Synergy Green helpt hierbij.
Afhankelijk van het soort kever komen de engerlingen tussen april en juni uit hun popstadium, waarna ze bladeren beginnen te eten en eitjes leggen op 10-15 cm diepte. De eitjes komen na 4-6 weken uit en de vraatzuchtige engerlingen worden geboren. Sommige soorten graven zich in de winter diep in de grond, terwijl andere zoals de Sallandkever en roestbruine bladspietkever, actief blijven. De larvale stadia duren één tot vijf jaar, afhankelijk van de keversoort.
Wat zijn emelten?
Emelten zijn de larven van de langpootmug. Afhankelijk van de soort heeft deze normaal gesproken een levenscyclus van een jaar. Het volwassen vrouwtje legt ca. 450-1300 eitjes die na tien tot veertien dagen uitkomen. De grasmat kan dan flink aangetast worden door de vraatzuchtige larven. Emelten zijn taaie, grauwe en pootloze larven. Ze zijn ongeveer 2 cm tot 4 cm lang. Als de larve schrikt, trekt ze haar kop terug, maar rolt zich - in tegenstelling tot de aardrups - niet op. De larvale stadia zijn te vinden vanaf half september tot juni van het volgende jaar. De larven overwinteren in de grond en gaan in het voorjaar weer door met eten. In juni verpoppen ze en na tien tot veertien dagen komt de mug tevoorschijn waarna de cyclus zich weer herhaalt. Emelten kunnen temperaturen van -10 ° C overleven.
Emelten leven grotendeels ondergronds in holletjes, maar komen ’s nachts boven de grond om te vreten. Ze eten bovengronds plantenmateriaal dat bladgroen bevat. De plantendelen worden afgebeten en meegetrokken in het holletje. Bij oudere emelten is een kaal afgegraasd plekje te vinden rond dit hol. Ze vreten aan de ondergrondse groene delen van de plant, zoals stengeldelen of aan de wortelhals. Hierdoor raakt de plant ernstig verzwakt, of valt zelfs geheel om. De gunstige levensomstandigheden voor de emelt zijn: een verzwakte grasmat, een natte herfst en een zachte winter. Schade door emelten komt voor bij verslechtering van de zodekwaliteit. Muizen, spitsmuizen, mollen maar vooral spreeuwen en kraaien zijn dol op emelten. Zij veroorzaken door het omploegen van de grond een secundaire schade aan met name gazon. Bepaalde producten zorgen ervoor dat de emelten de planten niet meer aromatisch vinden en dus niet meer aan de behandelde (gras)planten zullen vreten.
Welke producten kan ik inzetten tegen emelten en engerlingen?
Als jij last hebt van bodeminsecten zoals engerlingen en emelten, is de bodem-balans ver te zoeken. Een hele goede biostimulans is SynergyGreen, dit wordt veel gebruikt in de professionele gras wereld, zoals op sportvelden, golfbanen en stadion velden. SynergyGreen is voor het optimale resultaat goed te combineren met Heron4Green. De beide producten zijn MRL-vrij en een natuurlijk product.