Bokashi compost GFT– Complete starter set voor compost
Fermenteren in plaats van compost maken!
Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenafval in huis. Door keukenafval te mengen met een beetje Bokashi-starter ontstaat er waardevol organisch materiaal. De toegevoegde Effectieve Micro-organismen in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat het aanwezige verse GFT-afval gaat fermenteren in plaats van te rotten.
De Bokashi Essential bestaat uit twee emmers, een base (onderstel), rooster, stamper, opvangbakje, maatschepje en een handleiding.
Verkrijgbaar in lichtgrijs en zwart.
Inhoud 15,3 liter
Afmetingen: 35,2 x 30,2 x 31,5 cm.
Instructies voor de Bokashi Compost GFT
Je kunt zelf GFT-Bokashi maken van kleingemaakt keukenafval en andere soorten plantenresten. Bij een goede fermentatie krijgen rotting en stank geen kans. Snijd het GFT-afval in kleine stukjes.
- Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de bodem van de keukenemmer.
- Breng een laag van verse GFT-afval in de emmer.
- Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter over het GFT-afval.
- Druk het GFT-afval aan en giet er een beker water over om het proces te versnellen en de fermentatie op gang te helpen.
- Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
- Herhaal dit proces totdat de emmer vol is. Tap dagelijks het verzamelde sap af; dit sap kan gebruikt worden als plantenvoeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap met 100 delen water.
- Laat het GFT-afval 1-2 weken in de Bokashi-keukenemmer fermenteren. De GFT-Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost om later in te werken.
Waarde van GFT-Bokashi In tegenstelling tot gewone compost blijft in GFT-Bokashi de energie bewaard.
Bokashi zorgt voor:
- Goede voeding voor het bodemleven.
- Ontgiftende werking op de bodem.
- Een goed leefmilieu voor micro-organismen.
- Snellere beschikbaarheid van de opneembare voedingsstoffen voor de plant.
De Effectieve Micro-organismen die in de Bokashi aanwezig zijn, zorgen voor:
- De productie van allerlei belangrijke bio-actieve stoffen, zoals enzymen, natuurlijke antibiotica, groeihormonen, vitaminen en antioxidanten.
- Een verschuiving naar een opbouwende, ziekte onderdrukkende bodem.
- Een grotere microbiële diversiteit en activiteit.